Grădinița Helikon
Informatii utile
gimnaziulcarol@yahoo.com
Luni - Vin, 2022
8:00 – 18:30
Romania, Calarasi
Strada București 159
0242316473
gimnaziulcarol@yahoo.com
În grădinița Helikon fiecare copil este încurajat să fie cea mai bună variantă a lui cu putință.
Oferim familiei consiliere și sprijin în perioada de adaptare. La început, este important să construim o relație bună cu copilul, să-l ajutăm pe copil să vină cu drag la grădiniță. Considerăm că este important ca învățarea să se facă cu bucurie, cu drag. Stimulăm curiozitatea copiilor prin activități atractive, de explorare și experimentare.
Starea de bine a copiilor este o preocupare permanentă a întregii echipe, ținem legătura cu familia cu care facem echipă.
La grădinița Helikon, acordăm o importanță deosebită dezvoltării inteligenței emoționale și-i învățăm pe copiii noștri să-și exprime și să-și susțină părerile.
Helikon, grădinița cu lb. engleză în fiecare zi și înscrieri tot timpul anului
În septembrie 2007, apărea prima grădiniță privată din Călărași. Au trecut 12 ani și primii copii de la Helikon sunt la facultate acum...
Ce înseamnă Helikon?
Helicon, munte situat în Boeotia, închinat lui Apollo și muzelor. Era socotit drept lăcașul acestora din urmă, cărora – de la numele lui – li se spunea și Heliconi(a)des. În pădurile Heliconului se aflau cele două izvoare celebre, închinate deopotrivă muzelor: Aganippe și Hippocrene. substantiv neutru helicon
HELICÓN s.n. Instrument muzical de suflat cu tonuri grave, folosit mai ales în muzica militară. [Cf. fr. hélicon, germ. Helikon]. substantiv neutru helicon
Ani Parapiru - coordonator Grădinița Helikon Călărași ne spune cum a fost pornit acest proiect:
„Helikon e o poveste, o poveste cu doi oameni care și-au dorit și își doresc o lume mai bună pentru copii. Pentru copiii din Călărași și nu numai. Și copiii noștri pot fi parte din poveste! Împreună putem crea viitorul copiilor noștri!”
Așa a apărut Helikon, prima grădiniță privată din Călărași.
În momentul de față, la Grădinița Helikon sunt două educatoare pe fiecare grupă. La grupa mică sunt două educatoare și două îngrijitoare. Se face limba engleză în fiecare zi. Grădinița funcționează de la 8 la 17.
“Am angajat numai oameni care iubesc copiii. De la portar, la bucătăreasă și de la femeia de serviciu la asistenta medicală, toți angajații de la Helikon iubesc copiii. Copiii sunt prioritatea numărul 1 pentru toți angajații. Nu poate exista, acum, o problemă mai importantă decât oricare dintre copiii de la Helikon. Copilul trebuie să vină de drag la grădiniță. Construim relația întâi, apoi începe procesul de învățare.”- ne spune Ani Parapiru.
Am vizitat, în cadrul documentării acestui articol, grădinița de pe strada Eroilor, nr. 49. Există bucătărie proprie, cu regim personalizat pentru fiecare copil, în funcție de posibile alergii sau probleme medicale. Am văzut și un cabinet medical. Am aflat că există un contract încheiat cu un medic și că se face triaj medical în fiecare zi. Spații generoase, loc de
joacă în aer liber. Fiecare sală este dotată cu echipament media, audio-video.
Ni se spune care e treaba cu televizoarele din aproape fiecare încăpere: “Televizoarele nu sunt pentru a sta copilul toată ziua cu ochii în ele, la desene animate. Da, suntem în era digitală, nu putem să ignorăm tehnologia ba chiar o folosim în sprijinul procesului educativ.
Televizoarele sunt pentru filmulețe educative, limba engleză se face prin muzică și dans. Dar nu abuzăm de ecrane în care copiii să stea cu ochii pironiți.”
Grădinița Helikon este acreditată conform legilor în vigoare, există o programă generală care se respectă. Ce este diferit? Limba engleză în fiecare zi, dotări materiale și oameni suficienți pentru numărul de copii.
Și After-school. În funcție de programul fiecăruia, de la 11 până la 17, cu preluarea sau nu a copilului, masă inclusă din bucătărie proprie. Învățare lucruri noi, socializare și joacă. Matematica, de exemplu, se învață prin joc, prin experiment, prin utilizare de materiale concrete. Matematica nu înseamnă numai adunări și scăderi, ci înseamnă logică, dezvoltarea gândirii, construire de mulțimi echivalente, mai mari sau mai mici.
“Respectăm programa națională, fiind acreditați de Ministerul Educației. Venim în plus, de exemplu, cu limba engleză pe care copiii o învață în mod natural. Se face de la grupa mică, în fiecare zi. Unii copii învață să numere în limba engleză înainte să știe să o facă în limba română.
În fiecare zi vorbim despre ceva nou. Copiii sunt ca un burete; absorb informația cu mare repeziciune. Lucrăm individual, pe perechi sau frontal (toată grupa). La Helikon punem accent pe dezvoltarea socio-emoțională a copiilor. Degeaba este un copil de nota 10 pe partea academică, dacă nu este dezvoltat corespunzător din punct de vedere socio-emoțional. Îi încurajăm pe copii să-și spună punctul de vedere, îi stimuăm să înțeleagă prin experimentare. Nu folosește nimănui că un copil poate
reține un noian de informații a căror reprezentare nu o are în lumea reală.” - ne spune coordonatoarea grădiniței.
Ani Parapiru vorbește și despre modul în care privesc unii învățământul privat: “Statul ne-a considerat mereu concurenți. Și nu e ok, pentru că nu e așa. De fapt, noi, grădinițele private suntem o alternativă. Să vă spun ceva! Eu am întâlnit oameni foarte bine pregătiți la stat. Dar nu asta e problema… Poți să fii extraordinar, dar nu ai cum să faci față, cu rezultate bune, când trebuie să lucrezi cu 30 de copii într-o grupă și fără resurse. Despre asta e vorba. Noi avem și dotările materiale și oamenii necesari, de aceea ne putem descurca cu rezultate foarte bune, nu că cei de la stat nu ar fi pregătiți sau că n-ar avea dăruire. Dar ce pot să facă oamenii aceia? Minuni?!”
Aflăm și cât de important este rolul părinților în formarea copiilor care vin la Helikon. Poate că ar trebui puși în schema de personal.
“Părinții sunt partenerii noștri în procesul educativ. Doar împreună cu ei putem găsi cele mai bune soluții, pentru că fiecare copil este unic. Avem întâlniri individuale cu părinții… De două ori pe an ne întâlnim cu fiecare părinte. Asta de regulă. În funcție de nevoile copilului se poate și mai des.”
“Este o meserie grea, dar extrem de frumoasă. Prima dată am absolvit Facultatea de Litere, apoi am făcut Pedagogia învățământului primar și preșcolar, am un master în Management educațional, dar aici am învățat cum se lucrează cu copiii, de la Oana Moraru. Mi-au plăcut întotdeauna copiii. Prima dată eu am venit voluntar și mi-am dorit o astfel de educație pentu copilul meu. Acum eu am copilul aici, la Helikon.” - Ani Parapiru.